Landgoed Slot Haamstede is een adellijk landgoed op de westpunt van Schouwen-Duiveland. Het gelijknamige middeleeuwse Slot Haamstede vormt de kern van het landgoed, en is één van de weinige overgebleven middeleeuwse kastelen in Zeeland. Landgoed Slot Haamstede is één van de grootste landgoederen van Zeeland en bestaat voor meer dan 80% uit duingronden, de Zeepeduinen.
Nadat een grote paraboolduin hier in de middeleeuwen was gepasseerd, was er een relatief vlak en vochtig duinlandschap met duingraslanden en vennetjes ontstaan. Deze duingronden werden door de slotheer verpacht aan lokale boeren om vee te laten grazen, voor het verbouwen van boekweit en voor de aanleg van konijnenwarandes voor de productie van konijnenbont. Op het landgoed zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog ongeveer veertig bunkers gebouwd die onderdeel waren van de Atlantikwall.
De middeleeuwse rechthoekige donjon met anderhalve meter dikke muren is opgenomen in het huidige Slot Haamstede en is vanaf 1608 uitgebouwd tot buitenplaats. Het kasteelterrein van Slot Haamstede ligt als een een taartpunt in het centrum van Haamstede, waarbij het omgrachte Slot Haamstede middenin het dorp ligt op nog geen 100 meter van de dorpskerk. Aan de andere kant is het Slot omringd door het Slotbos, een parkbos met geometrisch lanenstelsel.
Inhoudsopgave
- Het Verhaal van Landgoed Slot Haamstede
- Wat is er te Zien en Doen op Landgoed Slot Haamstede?
- Eten en Drinken
- Overnachten
- Natuur & Landschap op Landgoed Slot Haamstede
- Lees alles over Landgoed Slot Haamstede
Landgoed Slot Haamstede – Inkomsten door verpachten van duingronden
Adellijk landgoed van ongeveer 360 hectare in de duinen in het westen van Schouwen-Duiveland. In de negende eeuw was hier een paraboolduin ontstaan, een gigantische hoefijzervormige stuifduin die een groot deel van het toenmalige cultuurlandschap heeft bedolven. In de dertiende eeuw werd deze stuifduin tot stilstand gebracht door hem vast te leggen met beplanting om Slot Haamstede en zijn omgeving te beschermen.
Landgoed Slot Haamstede omvat de voormalige stuifkuil tussen de, inmiddels afgevlakte, zandruggen van deze paraboolduin. Meer dan tachtig procent van het landgoed bestaat dan ook uit duingebied. Dit duingebied heet tegenwoordig de Zeepeduinen, wat zoiets als sijpelduinen betekent, vanwege het grondwater dat hier vanuit de duinen naar de lager gelegen gebieden sijpelt. Er liggen dan ook diverse vennen in dit natuurgebied.
De Zeepeduinen zijn overgebleven na passage van de paraboolduin en zijn relatief vlak en hooggelegen in vergelijking met de westelijk ervan gelegen reliëfrijke jonge duinen en het in het binnenland gelegen ingepolderde schorrengebied. Al in de vroege middeleeuwen werden de duingraslanden die er lagen, ook wel vroongronden genaamd, door de heren van Haamstede verpacht aan lokale boeren die er hun vee lieten grazen. Ook werden er terreinen verpacht voor de aanleg van konijnenwarandes voor de konijnenvangst. Daarnaast werd er boekweit verbouwd op kleine akkertjes in de duinen, een graangewas dat het goed doet op arme gronden.
Slot Haamstede – Buitenplaats rondom middeleeuwse Donjon
Slot Haamstede, dat in 1226 voor het eerst genoemd werd, ligt vijfhonderd meter oostelijk van de tip van deze paraboolduin. Hier werd op een omgrachte, kunstmatig opgeworpen, heuvel een donjon gebouwd. Deze rechthoekige verdedigingstoren met anderhalve meter dikke muren werd later uitgebouwd tot Slot Haamstede. Van hieruit bestuurden de heren van Haamstede hun heerlijkheid.
In de vijftiende eeuw ging Slot Haamstede door brand en verwaarlozing ten onder. De ruïne werd in 1608 verkocht aan een rijke militair, die het ombouwde tot buitenplaats. Deze liet aan beide zijden van de nog intacte middeleeuwse donjon twee kleinere torens en een woonvleugel bouwen en gebruikte het als buitenplaats.
Slot Haamstede, één van de weinige overgebleven kastelen van Zeeland, ligt in de dorpskern van Haamstede op nog geen 100 meter van de centraal gelegen dorpskerk. Het kasteelterrein vormt een taartpunt ter grootte van een kwart van het ringdorp Haamstede.
Tussen Slot Haamstede en de tip van de paraboolduin ligt het Slotbos, een parkbos aangelegd in formele stijl. Slot en Slotbos liggen op het oostelijkste punt van het landgoed. Evenwijdig aan de toegangslaan door het Slotbos, lopen aan weerszijden nog twee rechte lanen. Schuin op deze lanen ontspringen diverse andere rechte lanen met mogelijk een ganzenvoet, een classicistisch tuinelement bij een formele tuinaanleg, waar de lanen van de ganzenvoet op landgoed Slot Haamstede samenkomen voor de toegangsbrug naar het voorplein.
Nazaten van de laatste eigenaren hebben landgoed en Slot Haamstede in 1981 verkocht aan Natuurmonumenten. Ze hebben echter het exclusieve recht behouden om Slot Haamstede te bewonen en het Slotbos te bewandelen.
Bezienswaardigheden Landgoed Slot Haamstede
- Landgoed Slot Haamstede (Noordstraat 2, Burgh-Haamstede). NSW-landgoed dat wordt beheerd door Natuurmonument en grotendeels is opengesteld voor het publiek. Op het landgoed bevinden zich;
- Historische buitenplaats Slot Haamstede met;
- Slot Haamstede (Ring 2, Burgh-Haamstede). Grotendeels uit 1608 daterend omgracht huis, door uitbouw van de uit rond 1275 daterende rechthoekige donjon met anderhalve meter dikke muren, met twee kleinere torens en een woonvleugel. Slot Haamstede ligt op een;
- Kasteeleiland omgeven door een keermuur. Buiten het Slot is het kasteeleiland voornamelijk bedekt met grasvelden en enkele solitaire bomen. Ook staan er diverse monumentale tuinsieraden op het kasteeleiland.
- Duivenslag. In de keermuur van het kasteeleiland bevinden zich op diverse plekken vlieggaten met daarachter broedruimtes voor duiven.
- Kasteeleiland omgeven door een keermuur. Buiten het Slot is het kasteeleiland voornamelijk bedekt met grasvelden en enkele solitaire bomen. Ook staan er diverse monumentale tuinsieraden op het kasteeleiland.
- Voorplein met;
- Toegangspoort vanuit het Dorp tot het Voorplein (Noordstraat bij 2) vanuit de dorpskern van Haamstede. De toegangspoort bevind zich in het verlengde van de centrale eikenlaan in de manshoge bakstenen muur die het kasteelterrein afscheid van het dorp. De poort wordt gevormd door twee bakstenen pijlers die bekroond zijn met natuurstenen wapenschilden met een kroon met daar tussen twee smeedijzeren draaihekken.
- Toegangsbrug met toegangspoort vanaf het Voorplein tot het Kasteeleiland. Het kasteeleiland is bereikbaar via een vaste brug over de slotgracht naar het kasteeleiland. Bij deze brug bevind zich op het kasteeleiland een poort met kantelen en een imposant smeedijzeren toegangshek. De poort ligt op een uitstulping van de keermuur.
- Koetshuis (Noordstraat bij 1), gelegen op de voormalige voorburcht, noordelijk van het toegangshek en aan de binnenzijde van de muur die het kasteelterrein scheid van het dorp.
- Slotbos (Ring bij 2). Historisch parkbos, voor een groot deel bestaande uit voormalige hakhoutpercelen waarvan her en der nog oude overstaanders te vinden zijn. In het Slotbos bevinden zich diverse restanten van de originele formele parkaanleg;
- Toegangslaan. Centrale, grotendeels onverharde eikenlaan met aftakking naar Slot Haamstede, die dwars door het Slotbos loopt van van de dorpskern van Haamstede naar de voet van de Zeepeduinen.
- Toegangspoort tot de toegangslaan vanuit de duinen (Moolweg). Eenvoudige lage smeedijzeren draaihekken tussen bakstenen pijlers.
- Geometrisch lanenstelsel van de originele formele parkaanleg met rechte lanen die het slotbos in een onregelmatig patroon doorkruisen. Langs de slotgracht loopt de centrale eikenlaan dwars over het landgoed van het toegangshek, centraal in het dorp, tot aan de duinvoet. Evenwijdig aan de centrale eikenlaan lopen aan weerszijden nog twee rechte lanen.
- Restanten van een Ganzenvoet.
- Ezelwei. Weide met schuur westelijk van de slotgracht en zuidelijk van de centrale eikenlaan gelegen.
- Toegangslaan. Centrale, grotendeels onverharde eikenlaan met aftakking naar Slot Haamstede, die dwars door het Slotbos loopt van van de dorpskern van Haamstede naar de voet van de Zeepeduinen.
- Slot Haamstede (Ring 2, Burgh-Haamstede). Grotendeels uit 1608 daterend omgracht huis, door uitbouw van de uit rond 1275 daterende rechthoekige donjon met anderhalve meter dikke muren, met twee kleinere torens en een woonvleugel. Slot Haamstede ligt op een;
- Atlantikwall. In de Zeepeduinen en het Slotbos liggen ongeveer veertig bunkers uit de tweede wereldoorlog die onderdeel waren van de Atlantikwall. Deze door de Duitsers aangelegde verdedigingslinie langs de kust, liep van Noorwegen, via Denemarken, Duitsland, Nederland en België naar Frankrijk tot aan de grens met Spanje. De bunkers op landgoed Slot Haamstede werden in het bijzonder aangelegd om vliegveld Haamstede te verdedigen;
- Commandobunker: Vleugelbunker of Walvisbunker (Moolweg, op hoge duin in verlengde van centrale eikenlaan door het Slotbos). Deze bunker was het bataljonshoofkwartier van waaruit de Duitsers het commando over alle verdedigingswerken op Schouwen-Duiveland voerden.
- Hospitaalbunker (Hoek Kloostertuin, Nieuwe Weg). Bunker in Slotbos van Slot Haamstede.
- Bunkers (verspreid door duinen maar hoofzakelijk geconcentreerd lang de Moolweg) met onderkomens voor de manschappen.
- Historische buitenplaats Slot Haamstede met;
- Herinneringen aan de heren en vrouwen van Haamstede: Herenbank Hervormde kerk (Ring 1, Burgh-Haamstede). In de zestiende-eeuwse kerk bevind zich een overhuifde eiken herenbank voor de heren van Haamstede, de bewoners van Slot Haamstede, met op de overhuiving een alliantiewapen uit 1743. De bank is geplaatst boven de graftombe van de heren en vrouwen van Haamstede.
Activiteiten Landgoed Slot Haamstede
- Wandelen
- Zeepeduinen (Adriaan van de Weijdeweg 32). Rondwandeling van 3,5 kilometer door de Zeepeduinen westelijk van Burgh
- Zeepeduinen en Slot Haamstede (Noordstraat bij 2). Rondwandeling van 6 kilometer door, om en achter het kasteelpark.
- Domaniale bossen (Kraaijensteinweg 140, Burgh-Haamstede). Vijf verschillende rondwandelingen (3-12 kilometer) door de duinbossen zuidelijk van landgoed Slot Haamstede.
- Rondwandeling ringwalburg Burgh (Kerkstraat bij 3, Burgh-Haamstede). Rondwandeling over de rand van de ringwalburg
- Fietsen
- West Schouwen-Duiveland. Rondrit van 54 kilometer.
- Zweefvliegen
- Excursies door de;
- Zeepeduinen
- Domaniale bossen/Boswachterij Westerschouwen (Excursieschuur Westerschouwen, Kraaijensteinweg 140, Burgh-Haamstede). Dit is een 330 hectare groot gemengd bos rijk aan vogels. In dit bos bevind zich ook een;
- Klimbos Zeeland Westerschouwen (Kraaijensteinweg 140, Burgh-Haamstede).
- Bezoek
- Uitkijktorens;
- Uitzichtpunt bovenop de Vleugelbunker (hoek Moolweg/westelijk einde van de centrale eikenlaan door het Slotbos). Deze uitkijktoren, een pyramide versierd met terracotta tegeltjes, staat direct buiten het Slotbos.
- Uitkijktoren in Duingebied Kop van Schouwen (A. van de Weijdeweg 10, Burgh-Haamstede). Moderne uitkijktoren in Domaniale bossen, 200 meter westelijk van landgoed Slot Haamstede.
- Burgh-Haamstede
- Museum De Burghse Schoole (Kerkstraat 2, Burgh-Haamstede). Streekmuseum.
- Ringwalburg Burgh (Kerkstraat bij 3, Burgh-Haamstede). Prehistorische/vroegmiddeleeuwse versterking bestaande uit een ronde aardenwal deels voorzien van houten palissade. Ringwalburcht Burgh is grotendeels in oorspronkelijke staat bewaard is gebleven.
- Naastgelegen Landgoederen;
- Uitkijktorens;
Eten & drinken
- In de dorpen die het landgoed omringen (Nieuw-Haamstede, Haamstede, Burgh en Westenschouwen) bevinden zich diverse restaurants.
Overnachten
- In de dorpen die landgoed Slot Haamstede omringen (Nieuw-Haamstede, Haamstede, Burgh en Westenschouwen) bevinden zich diverse hotels, vakantieparken, B&B’s en Campings.
Natuur & Landschap op Landgoed Slot Haamstede
Landgoed Slot Haamstede bestaat grotendeels uit duingronden, eerst de Oostduinen en later Zeepeduinen genoemd, met rondom Slot Haamstede een parkbos, dat grotendeels bestaat uit loofbos. Het landgoed ligt in Natura 2000 gebied Natura 2000-gebied Kop van Schouwen.
Het landgoed grenst in het zuidwesten aan de Domaniale Bossen en in het westen aan de (voormalige) Domaniale Duinen, een gevarieerd nat duingebied met strand, duinbossen, heidevelden, zandverstuivingen en vennetjes. Het afwisselende bos- en duinlandschap zorgt voor een enorme rijkdom aan planten en dieren. Sinds 1930 word er drinkwater in de Zeepeduinen gewonnen.
Landgoed Haamstede is omringd door de dorpen Nieuw-Haamstede, Haamstede, Burgh en Westenschouwen. Direct noordelijk van het landgoed ligt het regionale vliegveld Haamstede, in een vlak gedeelte van het duingebied Kop van Schouwen.