Landgoed Coendersborg – Tussen de Elzensingels

2 minuten leestijd

Lang en smal (2,1 km bij 200 meter) landgoed en buitenplaats en met 108 hectare één van van de grootste landgoederen van Groningen. Dit landgoed is vanaf 1668 ontstaan toen de Groningse patriciër Ludolf Coender de landerijen van drie boerderijen kocht voor veenontginning. Na de ontginning van het hoogveen is het landgoed deels ingericht met weilanden van elkaar gescheiden door houtsingels, en deels als productiebos.

Gracht Parkbos Coendersborg

Dicht bij het landhuis ligt een landschappelijk ingericht parkbos en achterop het landgoed een voormalig productiebos dat omgevormd wordt tot natuurbos. Ook ligt er achterop het landgoed nog een (nat) heideveld, een niet stukje onontgonnen hoogveen, langs een middenin in het landgoed gelegen 1 kilometer lange vaart, met daarlangs restanten van een jaagpad die aansloot op de Jonkersvaart, waarover de turf per trekschuit naar de stad Groningen werd vervoerd.

Coendersborg.Weiland.Elzensingels
verrekijker

Bezienswaardigheden

 • Landgoed Coendersborg (Oudeweg 15, Nuis). Dit NSW-Landgoed is grotendeels opengesteld voor het publiek, behalve de directe omgeving van het landhuis. Landgoed en gelijknamige buitenplaats liggen, net als het Iwema Steenhuis, aan een van de oudste voetpaden van Nederland, het Malijksepad, dat in Nuis de Oude Weg heet. Langs dit zeven kilometer lange door de velden lopende voormalige kerkepad, dat 300 meter zuidelijk van de huidige doorgaande weg ligt, was eeuwenlang de bewoning in dit gebied geconcentreerd. Op het landgoed bevinden zich;
  • Historische Buitenplaats Coendersborg met:
   • Huis Coendersborg. Rechthoekig buitenverblijf uit 1813 waarachter later een schuur is gebouwd op een omgracht borgeiland geflankeerd door
    • Parkbos
    • Buitensingels
   • Landgoedboerderijen (Oude Weg 13 en 17). Aan beide zijden van de borg, net buiten de borggracht, liggen twee landgoedboerderijen. De boerderijen zijn van de borg gescheiden door een uitloper van het parkbos.
bike

Activiteiten

Overnachten

Overnachten