Utrecht is, na Noord-Holland, de provincie met de grootste monumentendichtheid van Nederland. Bovendien heeft deze provincie met Jaarsveld het dorp met de hoogste monumentendichtheid ons land.
Daarnaast kent de provincie Utrecht nog tientallen andere steden, stadjes en historische dorpen waar het is alsof je teruggaat in de tijd. De meeste van deze sfeervolle oude woonplaatsen hebben de status van beschermd dorps- of stadsgezicht, als erkenning van hun cultuurhistorische waarde. De rijksmonumentendichtheid is een goede maat om deze mooie historische dorpen en steden te rangschikken.
Veel van de mooiste historische dorpen en steden in Utrecht liggen langs belangrijke historische land- en waterwegen, zoals De Vecht. Daarnaast kent deze provincie een gevarieerde landschap en zijn er in de zeventiende eeuw op deze goed bereikbare locaties vele buitenplaatsen gebouwd. Veel van de mooie historische woonplaatsen in de provincie Utrecht liggen dan ook in één van de buitenplaatsenzones in deze provincie.
Top 25 – Woonplaatsen met de hoogste monumentendichtheid van de provincie Utrecht
- Jaarsveld (57)
- Blauwkapel (44)
- Vreeswijk (39)
- Utrecht (25)
- Oud-Zuilen (22)
- Maarssen (21)
- Loenen aan de Vecht (18)
- Vreeland (14)
- Nieuwersluis (14)
- Amersfoort (11)
- Ameide (8,8)
- Vianen (8,5)
- Breukelen (8,3)
- Bunnik (7,7)
- Haarzuilens (7,7)
- Loenersloot (7,3)
- Oosterwijk (7,1)
- Amerongen (7,1)
- Nigtevecht (7,0)
- Oudewater (7,0)
- Baambrugge (6,9)
- Driebergen-Rijsenburg (4,9)
- Zeist (4,9)
- Lage-Vuursche (4,9)
- Wijk bij Duurstede (4,4)
Woonplaatsen, waarvan de historisch kern de status van beschermd stads- of dorpsgezicht heeft, gerangschikt op hun monumentendichtheid (aantal onroerend goed rijksmonumenten in de woonplaats per 100 hectare landoppervlak.)
Het Verhaal van de mooiste historische dorpen en steden van de provincie Utrecht
Wat direct opvalt aan de ranglijst met 25 historische steden en dorpen in de provincie Utrecht, is het grote aandeel aan mooie historische plaatsen dat in een buitenplaatsenzone ligt. Dit waren vanuit de stad goed bereikbare gebieden met een gevarieerd landschap waar gefortuneerde stedelingen, in het bijzonder uit de steden Utrecht en Amsterdam, in de zeventiende eeuw hun zomerverblijven lieten bouwen. Deze mooie historische woonplaatsen staan in het bijzonder in de buitenplaatszones (i) Vecht, langs De Vecht en haar zijrivier de Angstel (met wel 9 mooie historische plaatsen), (ii) Stichtse Lustwarande, in het overgangsgebied tussen de Utrechtse Heuvelrug en de komgronden van de (Kromme) Rijn, en (iii) de Laagte van Pijnenburg, in het overgangsgebied tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei (de laatste twee zones met elk 2 plaatsen). In de ranglijst van dorpen met de meeste historische buitenplaatsen van Nederland, staan dan ook vijf Utrechtse dorpen (i.e. Zeist, Driebergen-Rijssenburg, Maarssen, Breukelen en Nieuwersluis) die tevens in de ranglijst van 25 mooiste historische woonplaatsen van de provincie Utrecht staan.
Daarnaast zijn de helft van de mooiste historische woonplaatsen in de provincie Utrecht, en in het bijzonder de steden, ontstaan bij een, in veel gevallen inmiddels verdwenen, middeleeuws kasteel. Deze kastelen stonden op strategische locaties langs de belangrijke middeleeuwse vaarwegen, i.e. de Nederrijn/Kromme Rijn/Lek, de Vecht/Angstel en de Linge. Lang niet al deze mooie historische stadjes in de provincie Utrecht zijn uitgegroeid tot volwaardige steden, en drie van hen (Vreeland, Ameide en Oudewater), staan tevens in de ranglijst van kleinste steden van de provincie Utrecht.
Ook ligt de Nieuwe Hollandse Waterlinie, met bijbehorende forten en inundatiesluizen, op het grondgebied van veel van de mooiste historische dorpen van de provincie Utrecht (i.e. Bunnik, Blauwkapel, Vreeswijk, Nieuwersluis en Nigtevecht), waarvoor aan het einde van de negentiende eeuw sluizen en forten werden aangelegd of bestaande infrastructuur werd aangepast.
De mooiste historische steden en dorpen van de provincie Utrecht
Jaarsveld – Kasteeldorp en centrum van een uniek dijkbewakingscomplex
Jaarsveld (Regio Lopikerwaard) is een dorpje aan de Lek dat ontstaan is bij het voormalige Kasteel Veldenstein, waarvan de omgrachte kasteelplaats tegenwoordig deel uitmaakt van de tuinen van buitenplaats Jaarsveld.
Jaarsveld is bovendien het centrum van een uniek middeleeuws dijkbewakingscomplex om te voorkomen dat de Lekdijken doorbraken waardoor Holland grotendeels onder water kwam te staan.

Lees alles over Jaarsveld (Kerkstraat bij 5, Jaarsveld).
Blauwkapel – Van middeleeuws kerkdorp tot schansdorp voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie
Blauwkapel (Regio Utrecht Stad) is een schansdorp rond het middeleeuwse kerkdorp Voordorp bij de ‘Blauwkapel’.

Dit kerkdorp werd rond 1820, als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, getransformeerd in een omgracht schansdorp met met fort, die werd vernoemd naar de aan de binnenzijde blauw geverfde kapel uit 1451. Later werd het schansdorp onderdeel van de stad Utrecht.
Wat is er te Zien en Doen in Blauwkapel (Kapeldwarsweg 21, Utrecht)?
Vreeswijk – Doorvoerhaven voor de stad Utrecht
Vreeswijk (Regio Nederrijn en Lek) is een middeleeuws dorp aan de Lek, dat in 1971 werd opgenomen in de groeikern Nieuwegein. Het historische dorp ontstond bij de toegangssluis naar de in 1127 gegraven Vaartse Rijn, één van de oudste kanalen van Nederland. Dit kanaal verbond de Rijn met de stad Utrecht en De Vecht. Daarnaast is Vreeswijk het eindpunt van Lekdijk-bewakingscomplex Jaarsveld.

Al in de zestiende eeuw werd noordoostelijk van Vreeswijk een verdedigingswerk voor deze strategische locatie aangelegd dat, toen het deel ging uitmaken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, in 1856 werd aangepast tot het huidige Fort Vreeswijk. De schutsluis en achterliggende binnenhaven vormen nog altijd de historische kern van dit eens zelfstandige dorp.
Wat is er te Zien en Doen in Vreeswijk (Dorpsstraat bij 28, Nieuwegein)?
Utrecht – Eén van de oudste steden van Nederland
Utrecht (Regio Utrecht Stad) is ontstaan als handelsnederzetting bij de Kromme Rijn. Rond 50 n. Chr bouwden de Romeinen bij het huidige Domplein een castellum als onderdeel van de limes. Later zetelden hier eeuwenlang de bisschoppen van Utrecht en bestuurden zij het Sticht Utrecht.
De provinciehoofdstad Utrecht is met 1506 rijksmonumenten, de woonplaats met de meeste monumenten van de provincie Utrecht.
Wat is er te Zien en Doen in Utrecht (Domplein bij 9, Utrecht)?
Oud-Zuilen – Kasteeldorp aan De Vecht
Oud-Zuilen (Regio De Vecht) is een een dorp dat ontstaan is naast het tot historische buitenplaats verbouwde Slot Zuylen. De invloed van de kasteelheren van Slot Zuylen op dit historische kasteeldorpje is nog altijd goed zichtbaar.
Wat is er te Zien en Doen in Oud-Zuilen (Tournooiveld bij 1, Oud Zuilen)?
Maarssen – Buitenplaatsencentrum langs De Vecht
Maarssen (Regio De Vecht) is een dorp aan De Vecht, ontstaan bij het voormalige kasteel Ter Meer (stond bij de Julianaweg).
Vanaf de zeventiende eeuw werden er aan deze rivier vele buitenplaatsen gesticht door rijke stedelingen. Hierdoor is Maarssen nog altijd één van de plaatsen met de meeste historische buitenplaatsen van Nederland.

Wat is er te Zien en Doen in Maarssen (Diependaalsedijk bij 19, Maarssen)?
Loenen aan de Vecht – Buitenplaatsdorp aan De Vecht
Loenen aan de Vecht (Regio De Vecht) Is ontstaan bij het voormalige Kasteel Kronenburg (stond zuidelijk van de Cronenburgherlaan). Vanaf de zeventiende eeuw werden er aan De Vecht, in Loenen diverse buitenplaatsen gesticht, waarvan nog drie grotere historische buitenplaatsen resteren.

Wat is er te Zien en Doen in Loenen aan de Vecht (Dorpsstraat bij 49, Loenen aan de Vecht)?
Vreeland – Stadje aan de Vecht
Vreeland (Regio De Vecht) Is ontstaan bij het voormalige Kasteel Vredelant. Dit strategisch gelegen kasteel diende als militair steunpunt in het grensgebied tussen het Nedersticht en het Graafschap Holland. In ruil voor de belofte dat de inwoners desgevraagd de bisschoppen van Utrecht militair zouden ondersteunden, kreeg Vreeland in 1265 stadsrechten.
Maar mede door de opkomst van Amsterdam heeft Vreeland, één van de kleinste steden van de provincie Utrecht, zich nooit tot stad ontwikkeld. Wel werden er hier in de zeventiende eeuw langs De Vecht diverse buitenplaatsen in Vreeland gesticht, waarvan er tegenwoordig nog vijf resteren.

Lees meer over Vreeland (Voorstraat 15, Vreeland).
Nieuwersluis – Dorp bij schutsluis in historische vaartroute
Nieuwersluis (Regio De Vecht) is een dorp aan De Vecht, dat ontstond bij een schutsluis in de in 1446 gegraven Nieuwe Wetering. Deze waterweg verbind De Vecht met het riviertje de Angstel en verving de Stadswetering bij Breukelen. De Angstel was een belangrijk onderdeel van de historische binnenvaarroute tussen Utrecht en Amsterdam. In de zeventiende eeuw zijn bij Nieuwersluis verschillende buitenplaatsen aangelegd, waarvan er nog diverse resteren waardoor Nieuwersluis één van de plaatsen met de meeste historische buitenplaatsen van Nederland is.

De schutsluis van Nieuwersluis werd later ook vanuit militair oogpunt belangrijk, toen het tevens een inundatiesluis werd voor de Oude, en later de Nieuwe, Hollandse Waterlinies. In de historische dorpskern werd dan ook rond 1850, het omgrachte Fort Nieuwersluis bij deze sluis aangelegd.
Wat is er te Zien en Doen in Nieuwersluis (Grachtje bij 1, Nieuwersluis )?
Amersfoort – Handelsstad aan de rand van de Veluwe
Amersfoort (Regio Eemland) is de tweede stad van de provincie Utrecht, zowel qua inwoners als qua rijksmonumenten. Amersfoort is ontstaan bij een doorwaardbare plaats door rivier de Eem, op de grens van de Gelderse Vallei en stuwwal de Utrechtse Heuvelrug. De nederzetting groeide al snel uit tot een regionaal handelscentrum, zeker nadat het in 1259 stadsrechten had gekregen.

De stad groeide zelfs zo snel dat, om het oppervlakte van de stad te vergroten, er in 1451 een tweede stadsmuur om de eerste stadsmuur heen werd gebouwd, met daarin de welbekende Koppelpoort. De eerst stadsmuur werd afgebroken, en met de stenen ervan werden op dezelfde plek diverse statige huizen aan de cirkelvormige straat Muurhuizen gebouwd.
Wat is er te Zien en Doen in Amersfoort (Hof bij 1, Amersfoort)?
Ameide – Handelsstadje aan de Lek
Ameide (Regio Alblasserwaard) Is een klein handelsstadje, deels boerendorp, aan de Lek. Dit lokale handelscentrum kreeg rond 1330 stadsrechten en was daarnaast eeuwenlang het bestuurscentrum van het Hoogheemraadschap van de Alblasserwaard.

Het bijzonder fraaie, met wapenschilden gedecoreerde, stadhuis en gemeenlandshuis vormen nog altijd de historische stadskern van Ameide, één van de kleinste steden van de provincie Utrecht.
Lees alles over Ameide (Voorstraat bij 5, Ameide).
Vianen – Hoofdstad van het voormalige ministaatje ‘Land van Vianen‘
Vianen (Regio Vijfherenland) was de hoofdstad van het voormalige, onafhankelijke ‘Land van Vianen’, gelegen aan de zuidzijde van de Lek. Deze vrije heerlijkheid werd bestuurd vanuit het inmiddels gesloopte Kasteel Batenstein in Vianen. Bij dit kasteel ontstond een nederzetting die rond 1335 stadsrechten kreeg.

De gecombineerde stads- en kasteelgracht is nog altijd aanwezig, en op meerdere plekken zijn nog restanten van de stadsmuur en muurtorens aanwezig. Ook stadspoort Lekpoort en de Hofpoort, toegangspoort tot het voormalige kasteelterrein in een hoek van dit bijna vierkante middeleeuwse stadje, bestaan nog altijd. Aan de centraal in het stadje gelegen langgerekte marktplaats staat het bijzonder opvallende vijftiende-eeuwse stadhuis met haar imposante voorgevel.
Wat is er te Zien en Doen in Vianen (Voorstraat bij 30, Vianen)?
Breukelen – Regionaal centrum aan De Vecht
Breukelen (Regio De Vecht) is een dorp aan De Vecht, dat al in de vroege middeleeuwen een belangrijk religieus, bestuurlijk en economisch regionaal centrum was. Dit dorp is ontstaan op een lage terp bij de splitsing van de rivieren De Vecht en De Aa.

Rond de dorpskern lagen drie middeleeuwse kastelen, en vanaf de zeventiende eeuw werden er langs De Vecht veel buitenplaatsen op het grondgebied van Breukelen gesticht. Hierdoor is dit dorp is één van de plaatsen met de meeste buitenplaatsen van Nederland.
Lees alles over Breukelen (Straatweg bij 59, Breukelen).
Bunnik – Voorpost van de stad Utrecht
Bunnik (Regio Kromme Rijn) is een dorp op de zuidoever van de Kromme Rijn. Langs deze, in de vroege middeleeuwen zeer belangrijke, vaarweg stonden op Bunniks’ grondgebied vier kastelen gebouwd (i.e. Oud-Amelisweerd, Nieuw Amelisweerd, Rhijnauwen en Cammingha). In de negentiende eeuw kwam bovendien de Nieuwe Hollandse Waterlinie deels op Bunniks’ grondgebied te liggen, en werden hier twee grote forten (Rijnauwen en Vechten) en tientallen flankerende verdedigingswerken gebouwd.
Wat is er te zien en Doen in Bunnik (Rhijnauwenselaan bij 7, Bunnik)?
Haarzuilens – Verplaatst kasteeldorp
Haarzuilens (Regio Oude Rijn) is een kasteeldorp bij Kasteel De Haar, dat is ontstaan op een brede stroomrug van de Oude Rijn. Nadat het zwaar vervallen kasteel vanaf 1892 werd herbouwd in middeleeuwse stijl, maar met alle mogelijke comfort en luxe van die tijd, werd het originele dorp Haarzuilens afgebroken om plaats te maken voor de kasteeltuin.

Het dorp werd oostelijk van het kasteel herbouwd, eveneens in middeleeuwse stijl, met centraal de brink met dorpspomp en daaromheen de woonhuizen en dorpsherberg.
Wat is er te Zien en Doen bij Haarzuilens (Brink bij 2, Haarzuilens)?
Loenersloot – Kasteeldorp langs de Angstel
Loenersloot (Regio De Vecht) is een kasteeldorp aan het riviertje de Angstel, dat onderdeel was van de rechtstreekse binnenvaarroute tussen Utrecht en Amsterdam. Kasteel Loenersloot, dat in eerste instantie slechts een bestond uit de nog altijd aanwezige imposante dertiende-eeuwse woontoren (donjon), werd dan ook gebouwd op een locatie die ideaal was voor het heffen van tol op dit riviertje. De tolbrug over de Angstel, met naastgelegen tolhuis annex brugwachterswoning, staan nog altijd aan het begin van de oprijlaan naar het kasteel.

Aan de andere oever van de Angstel ontstond de nederzetting Loenersloot. Rond 1775 is het kasteel in de buitenplaats Loenersloot getransformeerd, met de donjon opgenomen in het nieuwe landhuis.
Wat is er te Zien en Doen in Loenersloot (Rijksstraatweg bij 211, Loenersloot)?
Oosterwijk – Getekend door dijkdoorbraken
Oosterwijk (Regio Vijfherenland) is een dorp langs de Linge dat ontstaan is bij kasteel Huis te Oosterwijk. Van dit voormalige kasteel naast de dorpskerk resteert de omgrachte kasteelplaats met motte. Op de zestiende-eeuwse kelder is in 1988 een moderne villa gebouwd.

Het kasteel was het centrum van een voormalige ‘ministaatje’, de vrije hoge heerlijkheid Oosterwijk.
De historische boerderijen van dit ontginningsdorp staan grotendeels langs de Lingedijk, van waaruit het gebied ontgonnen is. Bij Oosterwijk zijn de ‘littekens’ van de vele dijkdoorbraken van de rivierdijk langs de Linge (wielen, dijkrestanten) nog altijd zichtbaar.
Wat is er te Zien en Doen in Oosterwijk (Oudendijk bij 3, Oosterwijk)?
Amerongen – Kasteeldorp op de grens van uiterwaarden en stuwwal
Amerongen (Regio Utrechtse Heuvelrug) is een kasteeldorp naast het in de uiterwaarden van de Nederrijn gelegen Kasteel Amerongen. Dit kasteel werd in 1286 gebouwd bij het toen al bestaande dorp Amerongen dat zich onderaan de helling van stuwwal de Utrechtse Heuvelrug bevond.

Kasteel Amerongen is diverse malen verwoest en herbouwd, om rond 1675 herbouwd te worden als buitenplaats. Deze bijzonder fraaie historische buitenplaats behoort tot de Top 100 van meest bijzondere rijksmonumenten van Nederland. De toegang tot Kasteel Amerongen bevind zich op 200 meter van de Andrieskerk, waartegen in 1527 een imposante, 55 meter hoge, kerktoren is gebouwd. Kasteel en kerk liggen in de historische dorpskern van Amerongen.
Wat is er te Zien en Doen in Amerongen (Hof bij 16, Amerongen)?
Nigtevecht – Buitendijksdorp aan De Vecht
Nigtevecht (Regio De Vecht) is een dorp ontstaan bij de rivierdijk in een binnenbocht van De Vecht. De meeste historische bebouwing ligt er buitendijks, op door aanslibbing iets hoger gelegen gronden. In tegenstelling tot andere dorpen langs De Vecht, is er op Nigtevechts’ grondgebied slechts een enkele buitenplaats aangelegd, waarvan nog slechts de historische buitenplaats Zwaanwijck resteert. Na de aanleg van het Merwedekanaal op nog geen 250 meter westelijk van het dorpje werd bij Nigtevecht rond 1890 een grote dubbele schutsluis tussen De Vecht en het Merwedekanaal aangelegd. Deze sluis deed bovendien in zowel de Nieuwe Hollandse Waterlinie als de Stelling van Amsterdam dienst als inundatiesluis. Om deze sluis te beschermen, werd aan de andere kant van het Merwedekanaal, op het grondgebied van Abcoude, het Fort bij Nigtevecht gebouwd.
Wat is er te Zien en Doen in Nigtevecht (Dorpsstraat bij 45, Nigtevecht)?
Oudewater – Touwstad aan de Hollandse IJssel
Oudewater (Regio Lopikerwaard) is een stadje dat is ontstaan bij de samenvloeiing van het riviertje de Lange Linschoten met de Hollandse IJssel. Oudewater kwam vroeg tot bloei en had al in 1293 een Lombardenhuis, een middeleeuws geldwisselkantoor waar internationale handelaren munten uit hun eigen land konden omwisselen voor lokale munten.

Maar Oudewater is altijd een klein stadje gebleven en is zelfs één van de kleinste steden van de provincie Utrecht. In de historische stadskern van Oudewater bevinden zich ruim 100 rijksmonumenten, die een goed beeld geven van de eeuwenlange welvaart in het kleine stadje, mede vanwege de bloei van Oudewaters’ touwindustrie die in de Gouden Eeuw touwen voor de VOC-schepen produceerden.
Lees meer over Oudewater (Leeuweringerstraat 10, Oudewater).
Baambrugge – Kerkdorp aan de Angstel
Baambrugge (Regio De Vecht) is een dorp ontstaan op de oeverwallen aan beide zijden van een bocht in de Angstel. Het kerkdorpje had een verzorgende functie voor het omringende gebied. Nadat de Angstel in de zeventiende eeuw in trek raakte als locatie voor de bouw van zomerverblijven voor welgestelde stedelingen werden op Baambrugges’ grondgebied tientallen buitenplaatsen aangelegd. Het merendeel hiervan is inmiddels verdwenen, maar de historische buitenplaats Valkenheining bestaat nog altijd.
Wat is er te Zien en Doen in Baambrugge (Dorpsstraat bij 2, Baambrugge)?
Driebergen-Rijsenburg – Dubbeldorp op de Stichtse Lustwarande
Driebergen-Rijsenburg (Regio Utrechtse Heuvelrug) is een tweelingdorp dat onderdeel is van buitenplaatsenzone de Stichtse Lustwarande en één van de plaatsen met de meeste buitenplaatsen van Nederland. Bijzonder aantrekkelijk in deze woonplaats is bovendien het rond 1810 onder architectuur gebouwde dorp Rijsenburg aan het kerkplein bij de Sint-Petrus Bandenkerk in Empirestijl. Dit kerkdorp vormde een katholieke enclave in een verder protestants gebied.
Wat is er te Zien en Doen in Driebergen-Rijssenburg (Kerkplein bij 1, Driebergen-Rijssenburg)?
Zeist – Centrum van de Stichtse Lustwarande
Zeist (Regio Utrechtse Heuvelrug) is een dorp dat onderdeel is van buitenplaatsenzone de Stichtse Lustwarande. Hier lieten welgestelde stedelingen in de zeventiende eeuw hun zomerverblijven bouwen. Zeist is zelfs, na Wassenaar, de plaats met de meeste buitenplaatsen van Nederland, met als schittewrend middelpunt het imposante Slot Zeist.

Lees alles over Zeist (Zinzendorflaan bij 1, Zeist).
Lage-Vuursche – Enclave in de bossen van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
Lage-Vuursche (Regio Utrechtse Heuvelrug) is een dorpje middenin de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Hier, op de plek van hofstede Drakensteyn, werd in 1640 een omgracht achthoekig landhuis werd gebouwd: Drakensteyn, dat daarna werd erkend als ridderhofstad. Tegelijkertijd werd het dorp Lage Vuursche, met kerk, school, dienstwoningen, smederij en dorpsherberg, naast het landhuis gesticht. Drakensteyn werd in 1959 door prinses Beatrix gekocht. Lage-Vuursche is onderdeel van de buitenplaatszone Laagte van Pijnenburg, en kent nog twee buitenplaatsen: Pijnenburg en Klein Drakenstein.
Wat is er te Zien en Doen in Lage-Vuursche (Dorpsstraat bij 33, Lage Vuursche)?
Wijk bij Duurstede – Stadje bij imposante kasteelruïne
Wijk bij Duurstede (Regio Kromme Rijn) is een stad gelegen bij de splitsing van de Nederrijn in de Lek en de Kromme Rijn. De Kromme Rijn was in de vroege middeleeuwen de hoofdstroom van de Rijn, en toen lag op deze locatie de belangrijkste handelsplaats van Noordwest-Europa: Dorestad. Een combinatie van natuurlijke en politieke factoren leidde aan het einde van de negende eeuw tot het verval van Dorestad.

Rond 1230 werd nabij het voormalige Dorestad Kasteel Duurstede gebouwd, waarvan nog de kasteelruïne, met donjon en een fraaie hoektoren binnen een gebastioneerde omwalling, resteert. Wijk bij Duurstede, ontstond, zoals haar naam al aangeeft, als nederzetting bij dit kasteel en kreeg in 1300 stadsrechten. Delen van de toen aangelegde stadsmuur bestaan nog altijd, inclusief de tot korenmolen omgebouwde stadspoort Rijn en Lek bij de rivierhaven.
Wat is er te Zien en Doen in Wijk bij Duurstede ( Dijkstraat bij 29, Wijk bij Duurstede)?