De 10 mooiste beukenbossen van Nederland

1 minuut leestijd

Met hun frisgroene ja zelfs bijna lichtgevende blaadjes zijn beukenbossen in de lente werkelijk prachtig. Als het dan ook nog eens mistig is en de beukenbladeren de zonnestralen verstrooien, ontstaat er een magische sfeer. Maar ook in de herfst zijn beukenbossen mooi met hun goudkleurige bladeren en als er in de winter sneeuw op de bodem ligt worden de kale stammen van de beuk nog eens extra geaccentueerd.

Omdat de stam van de beuk zeer slecht tegen zonlicht kan, vormen ze een dicht bladerdak. Hierdoor zijn beukenbossen in de zomer vrij donkere bossen. Door het gebrek aan zonlicht is de bodem vrijwel onbegroeid mede omdat slechts weinig planten in staat zijn te ontkiemen in de dikke bruine laag van slecht verteerbaar beukenbladstrooisel. Oude beukenbossen bestaan uit zeer hoge takvrije stammen. De bomen staan vrij ver uit elkaar waardoor je onder het kronendak vrijwel onbelemmerd het bos in kan kijken.

In Nederland liggen de meeste oude beukenbossen op de Veluwe en zijn voormalige malenbossen. Deze bossen waren in gemeenschappelijk bezit van de dorpsgemeenschap die er eeuwenlang hakhout oogsten dat voornamelijk als brandhout diende.

Top 10 – Mooiste Beukenbossen van Nederland

  1. Speulder- en Sprielderbos (Drie, Gelderland). Zeer oud malenbos met ‘dansende bomen’ op de stuwwal van Garderen op de Veluwe.
  2. Sint Jansberg (Plasmolen, Limburg). Oud beukenbos op de steile hellingen van het stuwwallengebied tussen Nijmegen en Kleef (D).
  3. Elspeterbos (Elspeet, Gelderland). Voormalig malenbos op de Veluwe dat sinds 1917 onderdeel van een landgoed is.
  4. Vierhouterbos (Vierhouten, Gelderland). Zeer oud gemeenschapsbos (malenbos) op de Veluwe.
  5. Landgoed Duno (Doorwerth, Gelderland). Beukenbos en voormalig landgoed op de stuwwal langs de Nederrijn.
  6. Gortelsche Bos (Gortel, Gelderland). Oud malenbos rondom de landbouwenclave Gortel, dat tegenwoordig deel uit maakt van Kroondomein het Loo.
  7. Motketel (Vaassen, Gelderland). Oud beukenbos langs de Geelmolensche Beek, een bos met een zeer uitgebreide sprengenstelsel. Dit bos maakt deel uit van Kroondomein het Loo.
  8. Dassenberg (Hoog Soeren, Gelderland). Restant van een oud loofhoutbos dat rond 1770 door stadhouder Willem V op de plaats van een malenbos werd aangelegd. Dit bos maakt deel uit van Kroondomein het Loo.
  9. Edese Bos (Ede, Gelderland) Oud malenbos ten noorden van Ede op de Veluwe.
  10. Hoog Soerensche Bos (Hoog Soeren, Gelderland). Oud malenbos dat in 1766 door prins Willem V werd gekocht en tegenwoordig onderdeel uitmaakt van Kroondomein het Loo.