De hoogste bergen van Nederland (per provincie)

2 minuten leestijd

Nederland staat vooral bekend om haar vlakke landschappen. De uitzondering is het heuvellandschap van Zuid-Limburg wat daardoor meteen bijna buitenlands aandoet. Maar ook de andere Nederlandse provincies hebben ‘bergen’.

Veel van deze bergen zijn een erfenis van de laatste ijstijd, ofschoon sommige stuwwallen zo breed zijn dat ze slechts licht glooiend lijken. Maar ook zeeduinen, rivierduinen en stuifduinen op de woeste gronden hebben heuvels opgeleverd. En in sommige provincies heeft de mens ‘bergtoppen’ gemaakt die hoger zijn dan de natuurlijke varianten.

Hoogste berg per Nederlandse provincie

 1. Limburg: Vaalserberg (Viergrenzenweg bij 97, Vaals). Heuvel op een noordelijke uitloper van het Ardennen-Eifelgebergte met een hoogte van 322 meter. Tevens hoogste punt van Nederland.
 2. Gelderland: Signaal Imbosch (Brandtorenweg, Rheden). Top van de brede Oost-Veluwestuwwal ligt op 110 meter.
 3. Overijssel: Tankenberg (Tankenberg bij 4, De Lutte). Top van de stuwwal van Oldenzaal ligt op 85 meter.
 4. Utrecht: Amerongse berg (Veenseweg bij 28, Amerongen). Top van de stuwwal de Utrechtse Heuvelrug ligt op 69 meter.
  • De Pyramide van Austerlitz (Zeisterweg 100, Woudenberg) is met 80 meter een hogere heuvel in Utrecht, maar dit 33 meter hoge monument op landgoed Den Treek-Henschoten op de Utrechtse Heuvelrug is in 1804 gebouwd als bezigheidstherapie voor het Franse bezettingsleger.
 5. Noord-Holland: Catrijper Nok (Oorsprongweg bij 40, Schoorl). Zeeduin met een hoogte van 55 meter in de Schoorlse Duinen. Tevens de hoogste duin van Nederland.
 6. Zeeland: Groot-Valkenisse (Valkenisseweg bij 61, Biggekerke). Zeeduin met een hoogte van 54 meter in het duingebied van Walcheren.
 7. Friesland: Vuurboetsduin (Vuurboetsduin bij 1, Oost-Vlieland). Zeeduin met hoogte van 45 meter op het Waddeneiland Vlieland.
 8. Noord-Brabant: Venakkerbos (Boscheind bij 81, Luyksgestel). Oude stuifduin met een hoogte van 44 meter in de zandstreek de Kempen.
  • De Gulbergen (Gulberg bij 7, Nuenen) is met 63 meter een hogere ‘berg’ in Noord-Brabant, maar deze door de mens gemaakte heuvel is een voormalige vuilnisstortplaats.
 9. Zuid-Holland: Vlaggeduin (Cantineweg bij 3, Katwijk). Zeeduin met een hoogte van 37 meter in Nationaal Park Hollandse Duinen.
 10. Drenthe: Haantjeduin (Parochieweg bij 1, Emmen). Stuifduin met een hoogte van 27 meter in voormalig stuifzandgebied de Emmerduinen op de Hondsrug.
  • De VAM-Berg (Vamweg bij 5, Wijster) is met 57 meter een hogere bergtop in Drenthe, maar door de mens gemaakte heuvel is een voormalige vuilnisstortplaats.
 11. Groningen: Hasseberg (Hassebergerweg bij Duitse Grens, Sellingen). 14 meter hoge restant van een oude stuwwal.
  • De Kardingerbult (Bieskemaar bij 1, Groningen) is met haar 32 meter een hogere ‘berg’ in Groningen, maar deze oorspronkelijk als skiheuvel bedoelde berg is door de mens opgeworpen tijdens de aanleg van het recreatiegebied Kardinge.
 12. Flevoland: Bult van Urk (Vuurtorenstraat bij 94, Urk). 8 meter hoge restant van een oude stuwwal.
  • De Almere Boven (Meesweg bij 12, Almere) is met haar 19 meter een hogere heuvel in Flevoland, maar deze door de mens opgeworpen uitkijkberg is onderdeel van het als landschapskunst aangelegde Cirkelbos.

Alle hoogtes in meter NAP.

meer info

Lees alles over de hoogste bergen van Nederland